مدت زمان گرفتن گواهی مالیات بر ارث
سپتامبر 6, 2024طلاق یک طرفه
سپتامبر 7, 2024جریمه دیرکرد مالیات بر ارث در برخی موارد با سهل انگاری و پشت گوش انداختن مبالغ هنگفتی می شود که با پرداخت به موقع آن ، بمراتب خسران مالی کمتری را شاهد خواهیم بود. اما قبل از آن که به بررسی جریمه دیرکرد مالیات بر ارث بپردازیم بهتر است که درباره مالیات بر ارث بیشتر بداینم و قوانین مربوط به آن را بدانیم و در انتهای به میزان جریمه دیرکردهای آن در این نوشتار می پردازیم .
مالیات بر ارث چیست ؟
بیشتر کشورها برای پرداخت نیازهای عمومی مشترک یا نیازهای توافق شده ملی دارای سیستم مالیاتی هستند مالیات یک هزینه مالی اجباری است که دولت برای تامین بهتر هزینه های مختلف و اجرای سیاست های مالی در راستای حفظ منافع اقتصادی،اجتماعی،سیاسی بر مالیات دهنده که می تواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد تحمیل میکند اهداف دولت از تنظیم مالیات افزایش درآمد برای تامین بودجه دولت میباشد بر حسب تعریف سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) پرداختی است الزامی و بلاعوض.و همین طور میتوان به این شیوه تعریف کردکه
مالیات مقدار پول و یا مالی است که شهروندان یک کشور طبق قانون به دولت خود می پردازند تا در جهت اداره بهتر امور کشور تامین کالاها و خدمات عمومی و ضروری تضمین امنیت و دفاع همگانی و عمران و آبادانی توسط دولت مورد بهره برداری قرار بگیرد. یکی از انواع دیگر مالیات بر ارث میباشد که برای دولت درآمد بالایی دارد و به اموال و دارای باقیمانده از متوفی تعلق می گیرد دونوع مالیات بر ارث وجود دارد اول مالیاتی است که به طور مستقیم بر کلیه اموال متوفی تعلق میگیرد و نوع دوم مالیاتی میباشد که با دریافت ارث ،توسط ورثه باید پرداخت شود.
نکته:با توجه به تغییراتی که در قانون مالیات بر ارث از سال 95 به بعد وجود دارد مالیات نوع اول پرداخت نمیشود بلکه فقط وراث موظف اند مالیات ارث دریافتی خود را بپردازند.
مالیات بر ارث یکی از انواع مالیات های مستقیم میباشد بدین شکل که در این نوع از مالیات ها پرداخت کنندگان آن معلوم بوده، نام و مشخصات و منبع مالیاتی آنها برای دستگاه مالیاتی شناخته شده است درواقع مالیاتی هستند که به طور مستقیم از افراد وصول میشود، که شامل مایات بر دارایی و مایات بر درآمد است، مالیات بر دارایی شامل حق تمبر و مالیات بر ارث میباشد. مالیات بر درآمد شامل مالیات بر درآمد املاک،کشاورزی،حقوق،مشاغل،اشخاص حقوقی و مالیات بر درآمد اتفاقی است
نحوه پرداخت مالیات بر ارث چگونه است ؟
میزان و نرخ مالیات بر ارث نیز بستگی به نسبت فرد فوت شده با وراث دارد بدین صورت که وراث طبقه دوم دوبرابر وراث طبقه اول مالیات بر ارث می پردازند و وراث طبقه سوم چهار برابر وراث طبقه اول موظف به پرداخت مالیات میباشند.
نکته قابل ذکر این است که وراث تنها زمانی باید مالیات بر ارث پرداخت کنند که بخواهند ارث را بین خود تقسیم کنند در غیراینصورت زمانیکه اموال و دارایی هنوز به نام شخص متوفی میباشد نیاز به پرداخت مالیات ندارد مثلا می توانند توافق کنند فقط یکی از اموال مثل خانه یا خودرو را تقسیم کنند که در اینصورت فقط مالیات بر ارث همان مال را باید بپردازند.
وراث تنها تا یکسال پس از انحصار وراثت فرصت دارند اظهارنامه ای که در آن اموال متوفی قید شده را به اداره مالیات ارائه کرده تا با محاسبه آن توسط کارشناسان مالیات آماده پرداخت شوند.
مالیات بر ارث را چگونه کاهش دهیم ؟
معافیت از مالیات بر ارث چه اموالی هستند ؟
اموال زیر از مشمول مالیات بر ارث خارج است:
– وجوه بازنشستگی و وظیفه و پس انداز خدمت و مزایای پایان خدمت، مطالبات مربوط به خسارت اخراج، بازخرید خدمت و مرخصی استحقاقی استفاده نشده، بیمه عمر، خسارت فوت ، دیه.
– هشتاد درصد اوراق مشارکت و سپرده های متوفی نزد بانکهای ایرانی و شعب آنها در خارج از کشور و موسسه های اعتباری مجاز.
– پنجاه درصد ارزش سهام متوفی در شرکتهایی که سهام آنها طبق قانون مربوط در بورس پذیرفته شده باشد.
– چهل درصد ارزش سهام یا سهم الشرکه متوفی در سایر شرکتها
– چهل درصد ارزش خالص دارایی متوفی در واحدهای تولیدی، صنعتی، معدنی و کشاورزی .
محاسبه مالیات بر ارث برای هر طبقه
اگر دارایی متوفی را به شش دسته تقسیم کنیم میزان درصد مالیات پرداختی توسط هر طبقه از وراث برای هر کدام از شش دارایی متفاوت است:
1. مالیات بر ارث ملک( خانه مسکونی،مغازه ، زمین)
طبقه اول7.5 درصد طبقه دوم 15درصد طبقه سوم 30 درصد
2. مالیات بر ارث خودرو و سایر وسایل نقلیه
طبقه اول 2 درصد طبقه دوم 4 درصد طبقه سوم 8 درصد
3. مالیات بر ارث سپرده بانکی،اوراق مشارکت و سود سهام
طبقه اول 3 درصد طبقه دوم 6 درصد طبقه سوم 12 درصد
4. مالیات بر ارث سهام،سهم الشرکه و حق تقدم خارج از بورس
طبقه اول 6درصد طبقه دوم12 درصد طبقه سوم 24درصد
5. مالیات ارث سهام،سهم الشرکه و حق تقدم داخل بورس
طبقه اول0.5 درصد طبقه دوم 1درصد طبقه سوم2 درصد
6. مالیات بر ارث سایر اموال و دارایی ها
طبقه اول 10 درصد طبقه دوم 20 درصد طبقه سوم 40 درصد
جریمه دیر کرد انحصار وراثت چقدر است ؟
پس از گذراندن مراحل انحصار وراثت و دریافت گواهی آن، می خواهم مبحثی را تشریح نمایم که باتوجه به اینکه اهمیت آن به مراتب ازمراحل انحصار وراثت ببشتر است، اما شاید کمتر کسی به آن توجه نماید…
همه میدانیم که زمان مشخصی برای پرداخت انواع مالیات ها که در قانون پیش بینی شده است وجود دارد در غیر این صورت جریمه ای علاوه بر اصل ، به آن اضافه خواهد شد
این مسئله زمانی که شخص با عدم آگاهی از گذشت مدت زمان مربوط به آن مجبور به پرداخت مبلغ اضافه تر میباشد کمرشکن تر است بنابراین بهتر است در این مقاله با سه مورد از جریمه های دیرکرد مربوط به پرداخت مالیات بر ارث آشنا شویم تا کمتر زیر بار پرداخت های مضاعف رویم.
- 1. باتوجه به اینکه باید ظرف 6 ماه از فوت متوفی اقدام برای اخذ گواهی انحصار وراثت از طرف وراث انجام شود در صورت عدم اقدام برای انحصار وراثت میزان جریمه انحصار وراثت را اداره دارایی مشخص خواهد کرد،ظر به قانون مالیات مستقیم عدم تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر (حداکثر ۶ ماه پس از تاریخ فوت متوفی) موجب تعلق جریمه ای معادل ده درصد مالیات متعلق خواهد بود. پرداخت مالیات پس از آن موعد موجب تعلق جریمه ای معادل %۲/۵ مالیات به ازاء هر ماه خواهد بود. همچنین ادارات ثبت اسناد و املاک موقعی که مال غیر منقول را به اسم وراث یا موصی له ثبت می نمایند، همچنین کلیه دفاتر اسناد رسمی در موقعی که می خواهند تقسیم نامه یا هر نوع معامله وراث راجع به ماترک را ثبت کنند، باید گواهی نامه اداره امور مالیاتی صلاحیت دار را مبنی بر عدم شمول مالیات یا این که مالیات متعلق کلاً پرداخت یا ترتیب یا تضمین لازم برای پرداخت آن داده شده است مطالبه نمایند و قبل از ارایه این گواهی نامه مجاز به ثبت نیستند. از سوی دیگر در این بین جریمه تاخیر در پرداخت مالیات مطرح خواهد شد و باید توسط وراث به معادل 5 درصد ارزش اموال پرداخت گردد لازم به ذکر است تاخیر در پرداخت مالیات پس از تشخیص آن، موجب تعلق جریمه است اما تا پیش از تشخیص مالیات، جریمه ای مقرر نمی شود.
- 2. در صورتیکه وراث گواهی انحصار وراثت را دریافت کردند ولی در زمان تعیین شده اقدامی جهت پرداخت مالیات بر ارث ننمایند، اداره مالیات به ازای هر ماه تاخیر در پرداخت مالیات، وراث باید 5/2 درصد مبلغ مالیات را به عنوان جریمه پرداخت کنند، البته لازم به ذکر است اگر وراث توان پرداخت مالیات را در زمان تعیین شده نداشته باشند اداره مالیات آن را قسط بندی خواهد کرد و مشمول جریمه دیرکرد نمیشود.
- 3. اگر هنگام تحویل لیست اموال منقول و غیرمنقول متوفی به اداره دارایی جهت تعیین مالیات وراث برخی اموال متوفی را در فرم مخصوص ذکر نکنند، با مشخص شدن آن برای اداره دارایی جریمه ای معادل 5 درصد ارزش آن اموال باید پرداخت گردد.
مقاله ای که خواندید از دسته مقالات آموزشی مالیات بر ارث می باشد که اگر نیازمند امور مالیاتی هستید با وکیل مالیات بر ارث شرکت تماس بگیرید.
1 Comment
با سلام نمیدونم جای این سوال اینجا هست یا نه ؟ مطالب سایتتون بسیار مفید بود و استفاده کردم فقط یه سوال دارم پدر خانم بنده تازگی فوت کردن و ایشان یک معازه و یک منزل مسکونی دارند .اینو متوجه شدم که میتونیم گواهی انحصار وراثت رو بگیریم و مالیات بر ارث فعلا ندیم .میخواستم بدونم که اگه ما فعلا تا چند سال دیگه نخواهیم مغازه و خونه رو بفروشیم .تا کی وقت داریم که به اداره دارایی نریم و مالیات پرداخت نکنیم و یا اگر رفتیم و برگه مالیاتی رو گرفتیم با توجه به اینکه نمیخواهیم فعلا چیزی رو بفروشیم تا کی میتونیم مالیات رو پرداخت نکنیم که مشمول جریمه نشیم .در اخر اینکه اگه برگه مالیاتی رو گرفتیم و تا چند سال بعد بخواهیم بفروشیم ایا رقم اون سال با رقم فعلی فرق میکنه ممنون اگه جواب بدید متشکرم