انواع طلاق را بشناسیم
سپتامبر 8, 2024انواع طلاق در قانون ایران
سپتامبر 9, 2024طلاق رجعی چیست ؟ امروز در مورد یکی از مسائل رایج در مباحث حقوقی می خواهیم صحبت کنیم اصطلاح طلاق رجعی اصطلاحی است که شاید خیلی از شما خوانندگان محترم آن را بارها شنیده باشید ولی احتمالا در رابطه با ماهیت حقوقی این اصطلاح اطلاع چندانی ندارید و بنده در مقاله پیش رو به تشریح ماهیت حقوقی این اصطلاح می پردازیم طلاق رجعی به آن نوع از طلاق گفته می شود که در مدت عده برای مرد حق رجوع به همسرش وجود دارد و حال سوالی که پیش می آید این است که حق رجوع و عده چیست ؟
شرایط طلاق رجعی – عده
عده عبارت است از مدتی که تا پایان یافتن آن، زنی که عقد نکاح او منحل شده است، نمیتواند شوهر دیگری اختیار کند. در حقیقت عده مدتی است که در آن زنی که از همسرش جدا شده برای اطمینان از نداشتن فرزندی از همسر خود (پاک بودن رحم خود) و احترام به رابطهی زناشویی سابق، حق ازدواج مجدد را از دست میدهد.
و مدت این عده به عوامل مختلفی بستگی دارد در حقیقت
این مدت با توجه به نوع پایان ازدواج (مرگ شوهر، فسخ نکاح یا طلاق)، نوع ازدواج (دائم یا موقت) و بارداری یا عدم بارداری زن متفاوت است که مختصرا به آنها اشاره میکنیم.
مدت زمان عد ه ی طلاق
• عدهی طلاق در عقد دائم ۳ طهر است. طهر در لغت به معنای پاکی است و به روزهای پاکی زن از حیض و نفاس ایام طهر میگویند، بنابراین در عدهی طلاق، زن باید ۳ پاکی بر خود ببیند تا عدهی او به اتمام برسد. (حیض خونریزی ماهیانه زنان در ایام خاص و نفاس خونریزی بعد از فارغ شدن زن از بارداری است.)
• عدهی زن حامله چه عقد موقت باشد چه دائم تا زمان وضع حمل است.
• عدهی وفات چه در عقد دائم و چه در عقد موقت در هر حال ۴ ماه و ده روز است. مگر اینکه زن حامله باشد که در این صورت عدهی وفات تا زمان وضع حمل است.
ودر خصوص تعریف اصطلاح رجوع باید گفت
مراد از حق رجوع در طلاق رجعی آن است که مرد میتواند در مدت عده بدون آنکه نیاز به عقد مجدد باشد با هر لفظ یا عملی به همسر خود بفهماند که او را مجددا به همسری خود پذیرفته است مشروط بر آنکه قصد رجوع داشته باشد. در واقع قانونگذار ایران قصد رجوع را شرط اساسی در برقراری مجدد رابطهی زناشویی قرارداده تا امکان سوءِاستفاده از زن مطلقه را از بین ببرد. و منظور از قصد رجوع آن است که مرد ارادهی واقعی مبنی بر از سرگیری رابطهی زناشویی و تشکیل مجدد خانوادهی خود را داشته باشد و بخواهد مجددا با همسر مطلقهی خود زندگی کند. بنابراین اگر مرد قصد رجوع نداشته حتی اگر عملی انجام بدهد که نشان از رجوع باشد (مثل لمس کردن دست همسر خود یا بغل کردن وی) قانونا و بنابر نظر اکثر فقها رجوع واقع نشده است. علت اینکه در مدت عدهی طلاق رجعی، رجوع نیازمند عقد جدید نیست آن است که زن مطلقهی رجعیه [در طلاق رجعی به زن مطلقه، مطلقهی رجعیه گفته میشود] در در حکم زوجه است و تمام آثار زوجیت برپاست
نفقه در طلاق رجعی
در طلاق رجعی مرد میتواند تا زمانی که عده پایان نیافته، بدون انشای عقد نکاح جدید به همسر خود رجوع نماید. به چنین طلاقی، طلاق رجعی و به چنین زنی مطلقه رجعیه گویند. بازگشت مرد به سوی همسر خود در چنین طلاقی ممکن است با ادای لفظ یا انجام فعلی صورت گیرد.
و در زمان عده ی طلاق رجعی که ۳ ماه و ۱۰ روز پس از ثبت طلاق میباشد و مرد مکلف به پرداخت نفقه همسرش می باشد.
طلاق رجعی و ارث
طلاق رجعی یعنی مرد می تواند در دوران عده به همسر خود برگردد و از طلاق و جدایی منصرف گردد
در صورت رجوع یعنی انصراف از جدایی جاری کردن صیغه خاص و رعایت شرایطی لازم نیست و همچنین لزومی ندارد به دادگاه یا جای دیگری مراجعه نمایند و البته اگر طلاق آنان ثبت شده باشد، ثبت رجوع الزامی است.
در طول زمان عده طلاق رجعی نیز نفقه زن بر عهده مرد است و در صورت فوت هر یک از آنان از یکدیگر ارث می برند زیرا زنی که در عده طلاق رجعی است هنوز همسر مرد است.
نکته:۱. منظور از عده این است که زن پس از طلاق در یک مدت مشخص (سه ماه) نمیتواند با مرد دیگری ازدواج کند
۲.رجوع می تواند به صورت انجام کاری،فرستادن هدیه یا ادای لفظی صورت گیرد
برخی سوالات شما
حتمالا این طلاق را برای دریافت حقوق انجام دادید و صوری ، در صورت عدم ثبت مرتکب جرم شدید اگر ثابت شود از این طریق همسرتان مستحق دریافت حقوق خلاف قانون شده به جرم کلاهبرداری تعقیب خواهید شد. در مورد سوال شرعی به مرجع خود مراجعه کنید
عده یک اصطلاح فقهی و به معنای مدت زمانی است که زن بعد از جدایی از همسرش نباید ازدواج مجدد کند. دوره زمانی عده بر اساس قانون مدنی سه ماه و ده روز است و انواع گوناگونی دارد از جمله عده وفات، عده طلاق، عده فسخ ازدواج و عده بذل مدت یا به اتمام رسیدن زمان ازدواج موقت. حکم عده نگه داشتن برگرفته از آیات قرآن است و ازدواج با یک زن در ایام عده باعث میشود زن و شوهر به یکدیگر حرام ابدی شوند و ازدواج آن ها برای همیشه باطل شود. نگهداری عده پس از پایان ازدواج امری مهم در احکام شرعی است که رعایت آن بر زن و مردی که با او ازدواج می کند، واجب بوده
طلاق خلع آن است که زن به واسطهٔ کراهتی که از شوهر دارد، در مقابل مالی که به شوهر میدهد، طلاق بگیرد، اعم از اینکه مال مزبور عین مهر یا معادل آن یا بیشتر یا کمتر از مهر باشداین طلاق از نوع طلاق بائن است یعنی شوهر حق رجوع ندارد، مگر آنکه زن پشیمان گشته و مال خود را پس بگیرد. زن در مدت عده حق رجوع به عوض را دارد و در صورت این کار طلاق بائن به طلاق رجعی تبدیل میشود،بنابراین رجوع مرد اثری ندارد.
در صورتی که در رای دادگاه تکلیف نفقه مشخص و تعیین و تکلیف نشده باشد . زوجه نسبت به نفقه معوقه می تواند اقدام کند . در کل ارتباطی به طلاق ندارد
دادنامه طلاق باید رویت شود.اما در خصوص رجوع ، رجوع به همان عقد سابق است. وضعیت جدیدی به وجود نمی آورد
مقاله ای که خوانید از دسته مقالات طلاق توافقی وبلاگ وکیل خلیلیان می باشد که برای خدمات طلاق با مشاور و وکیل طلاق تماس بگیرید.
2 Comments
سلام
زنم پس از ۱۹ سال زندگی مشترک، بدلیل دعوا و مرافعه … سال قبل مهریه و نفقه را در محضر ابراء ذمه کرد و بخشید..
و بعد از شرکت در جلسات مرکز مشاوره طلاق توافقی ناگهان پشیمان شد و گفت بخاطر آینده بچه هام طلاق نمیگیرم و مهر و غیره هم نمیخوام..
مجدد چندماه بعد پس از دعواهای لفظی، رفت خونه پدرش و تلفنهامو جواب نداد و بر نگشت.
خانوادش هم بخاطر اختلاف فرهنگی و همچنین دروغ ها ، بدگویی های همسرم، از من خوششون نمیاد ، تا جایی که پدرش پس از تحریک همسرم به جدایی و گرفتن قول از همسرم فورا براش وکیل گرفت و تقاضای طلاق داد.
پدرش چندماه پیش قبل از تشکیل جلسه دادگاه فوت کرد.
در دادگاه بدوی ادعاهاشون رد شد و به حکم اعتراض دادن ..
دو هفته بعد از فوت پدرش ما باهم نسبتا خوب شدیم و رابطه پنهانی داریم.
ولی خانوادش بخاطر اختلاف فرهنگی که با من دارن اجازه هیچ صحبتی به من ندادن و حتی فوت پدرشون رو هم گردن من انداختن (در صورتیکه من و خانواده ایشون دوساله قطع ارتباط کامل هستیم) با اینکه فکر میکنن همسرم از من متنفره و با من قطع رابطه است و تو این مدت منو ندیده، باز هم پرداخت سهم الارثش رو مشروط به اخذ طلاق کردن..
چون زنم حاضر نیست از خانواده اش برای ارث شکایت کنه و به من گیر داده که باید طلاقم رو بدی تا ارثم را بدون دردسر از خانوادم بگیرم و میگه بخاطر فراموش کردن تنفر بوجود آمده از دعواهای پی در پی گذشته باید یکسال از هم دور باشیم تا دوباره بتونم بیام باهات زیر یک سقف زندگی کنم.البته میگه برای رفع نیازها هفته ای یکبار همو خواهیم دید.
حتی میگه تعهد محضری میدم بعد از طلاق با کسی غیر از تو ازدواج نکنم و پس از طلاق در اولین زمان ممکنه صیغه خودت میشم و پس از یکسال هم خانوادم میگم بدون شوهرم نمیتونم زندگی کنم و موافق باشند یا نباشن برمیگردم از نو باهم زندگی میکنیم و…
میگه اگر وکالت طلاق بهم ندی حتی در دادگاه تجدید نظر و غیره هم نتونم طلاق بگیرم بر نمیگردم به خونه و…
موندم چکار کنم ..!
وکالت چه نوع طلاقی بدم؟
آیا میتونم پس از طلاق بدون گذراندن زمان عده فورا صیغه اش کنم؟
تکلیف مهریه و نفقه ای که یکسال و نیم پیش بصورت ابرا ذمه محضری بخشیده چی میشه؟
لطفا راهنمایی کنید.
با سلام اگر در دوره طلاق رجعی زن باردار باشه وعده تموم بشه ولی بچه به دنیا نیومده باشه ایا طلاق انجام میشه ممنونم پاسخ بدید